Thursday, December 31, 2009

twenty ten!!!

to my family and all my friends
happy new year
2010

i'm glad u're coming twenty ten (●*∩_∩*●)

Wednesday, December 30, 2009

jangan ungkit lagi

yang lepas tak perlu diungkit. tapi mengapa mahu terasa kalau di situ tidak pernah terselit satu nama pun yang mengatakan bahawa kamu empunya diri. aku diam tak bermakna aku bersetuju. aku maaf tak bermakna aku lupa. jangan rasa diri dipersalahkan dan jangan rasa diri salah. kita sama2 salah. kita sama tahu apa yang dah dilalui. maka, tutup cerita dan buka lembar baru. kamu telah buka lembar baru itu seawal kisah, belum pun kisah yang lalu tertutup rapat. maka, itu lebih bahagia bagi kamu kan?? jadi, jaga ia dengan baik. tak perlu berpatah balik.
tak perlu ada istilah "siapa makan cili, dialah terasa pedasnya" sebab kedua-duanya dah hadam cili tersebut. mungkin pedasnya lama tapi kamu ada seseorang tuk hilangkannya. maka, bersyukurlah dengan itu. tak perlu lagi ungkit kisah lalu. semua itu tak perlu. kita sama bahagia dengan cara masing2. jadi tak perlu terjerumus dengan kerunsingan yang pasti tak kan sudah. kita mungkin ada permulaan tapi penamatnya tiada. tiada yang baik tuk dijadikan penamat, jadi lebih baik diam dan biar ia tergantung sebegitu. itu lebih baik. sakitnya tak lama.
aku hormat kamu kerana tak semua perkara yang pernah dilalui tak mendatangkan faedah. aku hormat kamu kerana kamu juga pernah mengajar aku. tapi tak perlu lagi ungkit segalanya. ia hanya menambah luka di parut lama. kamu lebih tahu. itu pasti.
jadi, buang kisah lama. cuba yang terbaik tuk tidak sesekali mengungkitnya. aku tahu kamu lebih bijak bahagian itu. dan aku pohon jangan ungkit lagi kisah lalu, ia hanya mengingatkan aku pada kesilapan yang amat memalukan diri. terutama padaNya. aku tak sempurna tapi aku cuba ke arah itu. ku pohon, hormat permintaanku.
aku mungkin berkarakter tidak matang tapi pemikiranku tidak selalunya begitu. umurku bakal meningkat, hampir ku dengan mati juga bakal dekat. maka, maafkan segala kesilapanku.

Sunday, December 27, 2009

ular tedung selar

hampir maghrib, ayah menjerit dari dapur..."adik, malam ni kita makan luar tau. lepas isyak!!" seronok!! terus bersetuju tapi masih liat untuk turun menuju ke bilik air. lambat lagi maghrib. terdetik dalam hati. padahal lagi 5 minit je kot. selepas azan maghrib (20 minit selepas sebenarnya), bergerak menuju ke bilik air. kejap! perlu check sama ada pintu telah dikunci atau belom. okeh! siap dikunci. umi tak lupa seperti biasa. hmm...pelik! sesuatu berlingkar di tepi kaki. tiba2 bergerak. terkejut mungkin. siapa yang terkejut?? aku atau dia??? kedua-duanya. melompat aku lalu berlari jauh2 sampai dapur. "umi!!!! ular!!!!!!" umi solat rupanya. takde respon.

menunggu sebentar. ular bergerak masuk ke bawah almari. haisy~ umi solat lame btol. aku belom solat. jadi, aku tinggal je macam tu tanpa meneruskan pemerhatian. diri perlu bersih tuk solat. tetiba terdengar suara umi bertanya, "pebenda adik???" lalu aku menjerit kembali, " ular bawah almari!!!"

selepas solat menuju ke rumah jiran meminta bantuan. ayah masih di masjid. kecoh satu rumah. semuanya berani2 takut. tapi alhamdulillah, semua selamat. ular dipukul sampai mati. huu~ melawan btol ular tu. mengembang leher bila dipukul.

ular tedung selar. nasib baik tak patuk aku waktu aku berdiri tepi dia...syukur =)

Friday, December 25, 2009

only 21 years old

happy birthday
may Allah bless you
may you always success
may you always be happy

u're terrible person i have knew, u know?? really annoying (once). really too straight forward. really too fast to judge. really too fast to decide. really too fast to hurt. really too fast to change. really too fast to go. really too slow to forget.

i wish, i could wish to you like before (just deep in my heart actually and only for a moment thought) but never mind, still... happy birthday to you =)

Wednesday, December 23, 2009

seprais

malam ini bakal menaiki bas ke kl
9 pagi besok bakal menaiki bas ke gerik
ayah tak tau
rase2 seprais menjadi tak???
walaupon permulaannya telah kantoi. huu~

Friday, December 18, 2009

may be i don't mean to be it??

for any subject regarding the audiology course, i may do all these...
1) pay attention only for several minutes
2) copy all the notes without paying any attention towards the lectures
3) drawing ( skill that does not exist )
4) blur all the time
5) answering the question (wrongly of course) 0r confidently said, "I don't know"
6) chatting
7) messaging
8) dreaming
9) thousand blinking
10) praying for the class to finish earlier

audiologist does not exist with all the behaviors and i feel like i don't mean to be that. seriously!

----------------------------------------------------------------------------------

hard to sleep ( previous disease of mine), brain kept missing someone, heart did not know.
kept thinking that was not the right thing to do. heart burning. brain freezing. painful. never understood what had happened. glaring. blinking. focusing on the dark night. damn! still can not forget. flash by flash. like a flashing camera. all the memories flew right in front of the eyes. kept praying. please make me forget. please make me forget. please make me forget. at the end, just fell asleep with a little tears on my cheek.

i did not mean to be like that...please be strong!!

----------------------------------------------------------------------------------

a slow conversation. slow explanation. slow answering without fierceness. turn to blast. blast with impatiences. who to be blamed if the other side full of egos? just admit that you are the wrong one. then, the problem will be settled. heart never satisfied but it was the best way.

i did not mean to be like that...but had to!!

Sunday, December 13, 2009

post bila sedang menunggu

di kafe. perut lapar. makanan dah dapat tapi masih tidak mengisikan perut. tidak suke makan berseorangan. sedang menunggu rumate menghabiskan meeting yang baru 30 minit berlalu. bila datang kafe ni, waktu siang terutamanya mesti wajah seseorang dipandang (terpandang lebih tepat). siang lebih menyerlahkan wajahnya kukira.

mujur sekarang malam. maka, wajah itu sukar untuk wujud. bak kata seorang rakan, wajah yang sentiasa wujud di kafe terapung kebelakangan ini (semenjak exam period).

-----------------------------------------------------------------------------

telah lama tak menghubungi seorang rakan. sedikit terganggu perasaan untuk menghubunginya. maka, dibiar sepi dahulu. mungkin ini lebih baik. masih dengan falsafah, ikut arus masa.

berita gembira!!! terserempak dengan 'lelaki berlesung pipit' sebentar tadi. dy cute begitu! =)
hanya mampu tersenyum. timekaseh gak sebab memberi senyuman.

hanya suka tanpa niat =p

Saturday, December 12, 2009

meronggeng

hari ni, keputusan untuk mengeluarkan diri daripada kampus tercinta telah diambil. amat berkobar2 walaupum agak malas sebenarnya. banyak barang keperluan yang perlu dibeli. maka, kami menggerakkan diri ke east coast mall.

sebelum membeli barang2, tuntutan hati untuk menonton ninja assasin ditunaikan. cerita yang penuh dengan pertumpahan darah. naik pening kepala tengok darah banyak sangat. tapi bley bagi 4 bintang ah tuk cite tu. faktor utama sebab Rain yang berlakon =p.

selepas tuntutan hati ditunaikan, maka segala keperluan dipenuhi. masalahnya, yang tak masuk dalam list pon terbeli jugak. camne tu?? biase la...pompuan la katekan...=) tuntutan perut pon tak dilupa. melangkah kaki ke chicken rice shop. satu restoran (fenomena) baru di Kuantan =p.

kalau jalan2 tanpa mem'posing'kan diri di hadapan kamera memang tak sah. so, ni ar gambar2 yang agak comel2 kot....=p

bertiga jer...sorang lagi buat pahala..huu~ bila la kitorang nak rajin cam dia?? =(





gambar takde motif =)












Friday, December 11, 2009

kesedaran mungkin

lelaki tak datang bergolek
perempuan tak datang melayang

itulah beberapa bait ayat di dalam buku 'aku terima nikahnya' hasil penulisan Saifulislam. menarek! semalam lebih menarek apabila berpeluang mendengar ceramahnya secara dekat. penuh dengan unsur humor yang memberi kesan. bukan hanya jenaka kosong. bersyukur kerana Allah membukakan hati untuk menghadiri ceramah tersebut.

semalam tertanya2 juga, mengapa manusia sibuk mencari pasangan sedangkan Allah menetapkan jodoh mereka. tapi itulah jawapannya. tak semua apa yang kita mahu datang tanpa usaha. banyak soalan terjawab bila menghadiri ceramah drpd saifulislam walaupun buku dan blognya banya memberikan info, tapi apabila berpeluang menemui seseorang yang tinggi dalam ilmu2 agama secara dekat, itu lebih menarek!

---------------------------------------------------------------------

tak semua benda yang kita mahu pasti akan dapat. tak semua perkara yang kita rancang pasti berlaku dengan baik. semua mempunyai halangan dan kesannya. tapi setiap segala yang terjadi ada hikmahnya. cuma, sebagai manusia aku rasa aku lebih bijak dalam memilih mana baik dan mana yang buruk. pengalaman lalu dan sedang dialami amat memberi kesan. betullah kata orang tua, kalau tak makan garam mana nak tau rasanya.

tapi kadang2, ada pengalaman lalu yang amat susah tuk dibuang. minda, hati, jiwa serta roh bekerja kuat dalam menangani masalah itu. Alhamdulillah, 10 bulan setelah perkara itu berlalu banyak yang aku pelajari. cuma, kadang2 bila syaitan membisikkan nafsu tergelincir jua imannya. apa yang boleh membantu, hanyalah terus berpegang teguh pada jalan Allah.

tak salah menyayangi seseorang tapi biarlah sayang itu atas dasar ikhlas dan berpegang terus pada paksi Allah. tapi untuk melakukan sebegitu adalah susah. hanya yang betul2 tinggi imannya mampu begitu. jadi, sebagai insan yang masih lemah imannya, aku tetap dan cuba belajar untuk itu. yang pasti Allah lebih mengetahui segalanya.

terima hasih jua kepada yang pernah bersama aku dalam melalui pengalaman yang lepas. tapi, bagi aku semua pengalaman yang lepas hanyalah satu buku yang harus ditutup. tapi sebelum ditutup, pengajarannya akan aku semat dalam jiwa. biar berkekalan sampai mati. keterlanjuran itu memang disesali dan Insyaallah takkan kuulangi lagi.

biarlah semuanya berlaku mengikut peredaran masa. itu pasti....

Wednesday, December 9, 2009

luahan

sebelum bateri laptopku ini menunjukkan tanda pangkah, aku nak membuat sedikit update bagi blogku yang tak menarek mana ni. aku amatlah gelisah dengan resultku yang semakin merundum jatuh dari semester ke semester. bila di awal sem, macam2 benda dalam otak. nak study btol2 lah, nak fokus dalam kelas lah, taknak main2 lagi lah, bley dikatakan semua benda positif nak dilakukan. tapi bila masuk je first class, cita2 dan impian2 positif terbang macam tu je. faktor2 sebenar semua itu terjadi sedang disiasat. haisy~ macam mana nak buat?? selagi tak jumpa faktor sebenar kejadian, maka perkara2 negatif tidak dapat dihalang. tapi MASALAH PALING BESAR adalah even dah jumpa faktor sebenar pon, still buat bodo gak. initiatif ke arah kebaikan tak diamik2 gak. sedar tapi susah untuk dihakis sifat2 buruk yang wujud dalam diri ni.

jadi nya, sem ni aku masih bercita2 seperti itu walaupon rasanya kebarangkalian untuk berjaya amatlah rendah memandangkan subjek2 course yang tidak menarek dan juga tukang2 mengajarnya. bukan nak dikatakan salah pihak yang sana, tapi kalaulah mereka menghasilkan corak pengajaran yang lbey menarek, mungkin aku lebih fokus. hmm...yolah tu. haisy~

moga sem ni, resultku lbey mantap..amin~

Tuesday, December 8, 2009

worse

i already got the fully result of my final exam for last semester. as expected, my result worse than before. even my cgpa was not on 'red mark' but still worse. luckily and alhamdulillah, i passed all the subjects even though not with significant grades. still hope for the better or the best for this sem. please pray for me.

Ya Allah, permudahkan jalan untuk hamba-Mu dalam menuntut ilmu milikMU

Sunday, December 6, 2009

Monday, November 30, 2009

ntah ape2

semalam bersama dua orang anak sedara pompuan ku yang gedik2, aku berbelanja besar di kfc dan juge cc. ni gara2 tipon umah yang rosak n kfc yang wireless nye prob. tensi tahap gila baban semalam. hidup mula bosan plus sesak bila lame tak ngadap tenet. haisy~ nk mintak ayah gune yang 'potong2' tu jangan harap lah. harapan. so kitorang kuar umah seawal 7.30 malam dan sampai umah balik selewat 11.40 malam. gile kan?? ni gara2 nak mencari tenet di gerik sana. tensi2~ ayah dah gelabah, anak dara dia dan cucu2 dara dia tak balik2 agi. tipon banyak2 kali pon tak berangkat2. gelabah ar tue! hahahha! cc tutup kul 12. ikot ati nk balik kul 12 je kot, tapi jawapan nye kene sembur ar bile dah sampai umah. so, 11.40 malam tu pon sipi2 selamat. keja gila demi tenet! huh!

Monday, November 23, 2009

saya di kampung

weeeee!!!! sudah sampai di kampung tercinta. rasa lama gile duk dalam bas tu sebab dalam pale otak asik pikir bile la nak sampai gerik. kalo abg jan beli tiket lagi awal kan lagi bagus. tak de lah berkurang ari aku berada di rumah. ingatkan bas ke gerik still wat sistem cam sebelum bulan pose aritu. takkan berenti di mane2 unless kat lenggong, lawin dan gerik. rupa2 nye berenti je tadi. hampeh! takde lah susah2 ayah gi tunggu aku kat lawin. tapi ok gak. takyah jalan jauh nak masuk ke kampung. sampai2 lawin je, bas tak sempat berenti aku da bangun. ni gara2 excited terlebey! natijahnya, aku hampir jatuh tersembam ke depan. inertia! hahahha! padan muka. tak menyempat sangat. turun2 bas, nampak ayah tunggu kat bus stop. tapi dy still pandang kat pintu bas padahal aku dah menuju ke kereta. pelik kan?? sampai rumah baru dy bitau kenapa. sebabnya dy tak cam muka aku. tetiba aku sedey. nak kata tak jumpa bertaun, gile tipu. alasan dy bagi sebab aku pakai selendang. gaya alasan cam tak pernah tengok aku pakai selendang je. macam2 btol tok din kesayangan ku itu. sampai je rumah, benda pertama aku buat adalah makan. biar pon hanya belaukkan ikan kedera masin goreng dan sambal belacan tapi berselera gila. tepat jam tiga terus masuk bilik dan beradu. sedap gile tido di atas tilam yang empuk dan hujan renyai2 yang menyejukkan. seronok!!! akibatnya, pukul 6 ayah dah bising2 sebab still berlengkar atas katil. biasalah, bukan selalu balik rumah nan permai ni. disebabkan kesejukan yang melampau dan air di bilik mandi pon sejuk cam air lam fridge, aku berkira2 nak mandi ke tak. tapi akibat sakit kepala dek tido yang melampau terpaksa lah aku mamdi jugak. seyes sejuk! tapi best. perkara paling mengagumakan aku, rumah aku kini dah mempunyai 2 bilik air. dulu awal2 aku bagi cadangan taknak tima. skang wat gak. alasan kukuh drpd to din sebab abg2 aku menggesa dek sakit tulang belakang nya itu. Anlene tak memberi kesan yang baik pon. skang berada di atas katil sambil berselimut. dingin btol malam ni. ayah dan umi dah lama lelap....

Sunday, November 22, 2009

can be called as a splendid date! (◕‿◕✿)


ok, we went 2 ou at about 11 am. really wished dat we could watch pisau cukur but unfortunately, TAK DAPAT!!! sampai2 jer manusia ramai giler beratur. so, i decided 2 follow any muvi dat my nephew wished 2 watch. so, CHRISTMAS CAROL. macam xpatut jer tengok cite tu but i said 2 him, 2day is his day. any wish, i'll follow. so, thats wut he wanted 2 watch. thus, REDHA JE LA.... luckily, the story wasn't bad n i enjoyed myself. thanks 2 him coz x ajak tengok cite yang lagi mengarut.

those pics was during the time while waiting nak masuk cinema. mengarut je tau. abis2 muvi jer we rushed to parkson coz i wished 2 do some shopping n this little guy ikot je where eva maksu die nak pergi. i bet, he will be a good boyfriend one day =) mane taknye, siap bagi pendapat agi to all d clothes dat i wished 2 buy. n his opinion, quite good. thanks my luvly nephew.

and seriously, i really satisfied today. ape yang nak semua dapat carik. but of course la quite a lot of my money was spent to buy all those 'things'. orang tua2 cakap, tak beli teringat, dah beli menyesal. tapi bile dah lame2 takdenye menyesal dah. heee~ esok, bakal pulang ke kampung. mau bodek ayah tersayang tuk membeli belah di gerik pula...=)

tak tau malu itu bangang ̿̿̿ ̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

pernah dengar istilah perempuan tak tau malu tak?? ada muka tapi tebal gila. kebal dengan segalanya. pandang lah seserong mana pon, muka yang akan ditayang tetap muka 10 sen. tu pon kira ok sebab 10 sen. cuba kalo ditayang muka 1 sen. ok, fine! 1 sen dah takde skang. 5 sen la. perempuan macam ni memang berlambak kat dunia. antara jumpa dengan tidak je. tapi untuk tidak jumpa perempuan macam ni memang kebarangkaliannya amat rendah. nak tau kenapa?? sebab kat dunia ni makin banyak perempuan macam ni.

ni pulak nak tanya, pernah tak jumpa ngan laki yang bajet bagus seluruh alam dan for sure la tak tau malu gak. laki macam ni pon makin berlambak skang. nak salahkan mak bapak yang mendidik sepenuhnya pon tak boleh sebab diorang yang membentuk diri diorang ke arah kepoyoan yang melampau. tambah2 kalo diorang dikategorikan sebagai budak bijak. makin menjulang tahap kebajetan mereka. ok, this kind of guy memang tak boleh bagi muka. sekali kau bagi, berganda2 dia amik peluang pijak kepala kau.

dua jenis kategori manusia yang dikatakan makin berlambak kat dunia ni memang lah amat membengangkan. kebangangan mereka kadang2 membuat orang lain sakit jiwa. kalau dipasangkan amatlah padan. kenapa?? sebab dua2 tak tau malu ditemukan maka berganda2 lah perangai yang bangang itu. so, semoga bahagia manusia bangang yang berpasangan dan tolong minimumkan gangguan anda terhadap manusia normal yang lain. jangan libatkan orang lain dengan perangai korang yang kurang normal itu.

sekian.

Friday, November 20, 2009

post terbaru

masih berjaga walaupon malam makin tua. terpaksa menunggu bas selama sejam, ingatkan datang awal setengah jam, 30 minit je kene tunggu. rupe2 nye, die extend lagi 30 minit. bengang plus bengang yang amat sangat. bertolak pukul 3 pm tapi transit kat mane ntah area Kuantan gak tuk tukar bas, macam2 hal lah bas skang. harga tiket naik berganda2 tapi servis turun berganda2. hampeh! turun di pekeliling dan teros menuju ke monorail, terimakasih kepada 'kekasih lama' yang mengingatkan aku bahawa di situ ade monorail. kalo tak mesti turun di pudu lalu berjalan jauh tuk mendapatkan lrt. tiada sebarang masalah tuk menapak ke kl sentral. seperti berselilsih dengan teman sekolah tapi tak sempat nak menegur. masing2 sibuk mencari hala tuju ke destinasi. perot yang berkeroncong amat lama diisi dengan big mac di kl sentral. setelah kenyang, menuju ke lrt tuk teros ke kelana jaya. abang tersayang menunggu di situ. tiada kereta tuk mengambilku di pudu katanya. hanya merempit dari kelana jaya ke ttdi.

pemandangan dalam monorail biasa2 je. kebanyakannya orang yang baru balik kerja. tapi pemandangan di dalam lrt amat memualkan. menghadapi dua gadis gedik berbangsa lain dalam tempoh yang lama amat membosankan. memang sah dasar 'mencapub'. langkah terbaik adalah memalingkan muka ke luar tingkap. pemandangan malam lagi indah.

berita buruk. abang tersayang masih belum belikan tiket tuk pulang ke kampung. hampeh punya abang. rasenye dah pesan sebulan awal dah. tensi betol. baru bercita2 mahu bertemu ayah dan umi secepat mungkin. balik immediately pas exam, tapi still tersangkut di kl. kl tidak indah. itu pasti. amat tidak indah especially bile hati and otak dah kat umah.

NAK BALIK GERIK!!!!

Sunday, November 15, 2009

quick update

its been awhile i haven't update my blog
lots of studying, lots of things to do
for some times of period, many things happened
not to mention surprising matter*
do not know how to describe it but it was quite sudden
reject or accept
both i think...sometimes i rejected all those things that had come
and sometimes i accepted all of them with pleasure
but i know, my friends do not agree with my acceptance
need more times to think and now still focusing on my final exam
hope to get better result this time...

tak sabar mahu pulang rumah

Monday, October 19, 2009

tak penting

masa busy dah berlalu. skang masa fokus tuk final. masih tertanya2, dah faham ke semua yg dipelajari. jawapannya, kompem banyak lagi tak paham. haisy~ sepanjang program diadakan, hari2 mata terserempak orang yang sama. ada yang menyenangkan, ada yang tidak. yang senang memberi senyum, yang tidak pasti memberi duka. kalau nak diikutkan macam2 perangai jumpa waktu program dijalankan. yelah, masing2 penat. skang, yang paling penting, siapkan semua assignment yang masih tertangguh dan terus fokus tuk final.
tapi...betul ke sem depan, kene berangkat dan tinggal di luar kampus?? tak mau....tiada kenderaan tuk berulang alik.haisy~

Thursday, October 15, 2009

marah sebenarnya

kalau kamu rasa diri kamu hebat itu hak kamu
kalau kamu rasa diri kamu sentiasa betul itu juga hak kamu
kalu kamu rasa diri kamu sopan tapi orang lain kurang ajar
itu tetap hak kamu
tapi jangan terlau menyanjung diri
tapi jangan rasa diri terlalu sempurna
tapi jangan sampai orang meluat dengan kamu
jangan fikir ikut kepala angin
jangan fikir orang lain selalu salah
jangan menyampah dengan orang lain
kalau taknak diri disumpah seranah
tolonglah sedar
tolonglah...aku pohon
aku tak sempurna itu aku tahu
aku tak cukup baik itu aku tahu
aku juga kurang ajar aku tahu
kalau kamu fikir kamu ada hak
orang lain pun punya hak yang sama
kalau kamu mahu diri disenangi orang lain juga begitu
kalau kamu mahu orang lain hormatkan kamu
orang lain juga begitu
tak siapa mahu dicela
tak siapa mahu dipandang hina
kalau kamu rasa kamu penat
orang lain pun dah cukup tenat
TENAT DENGAN KAMU
--------------------------------------------------------
tak siapa sempurna kat dunia ni
jangan pandang hina
jangan jahat mulut
jangan mengata orang
pandang diri dulu
lihat tahap kita di mana
jangan adili orang pada pandangan mata diri
tapi sama2 berdoa NUR menyinari diri
tolonglah...aku pohon
pohon kamu sedar
kerana tuk menegur kamu aku tiada hak
tidak cukup tegar
tidak cukup sedar
masih muhasabah diri
bila bersendiri
SEDARLAH DIRI

Tuesday, October 13, 2009

Monday, October 12, 2009

ada orang sayang kamu...

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda. .... .. ..

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara. .... .. ..

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda. .... .. ..

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda..... .. ..

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur..... .. ..

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang..... .. ..

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia..... .. ..

8. Anda seorang yang istimewa dan unik..... .. ..

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda..... .. ..

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya..... .. ..

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirkan semula; mungkin anda yang meminggirkan mereka..... .. ..

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya..... .. ..

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela..... .. ..

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya..... .. ..

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk teman tetap paling setia. walaupn punya harta yang banyak, teman tetap paling berharga..... .. ..

p/s: juz got these from tagged (^.^)

pen pemacu atau pemacu pen

rase macam dah lame tak post blog tapi baru 2 minggu je. cadang2 nye nak post bile dah masuk sem baru nanti tapi alang2 dah bukak blog ni, mahu lah dicoretkan sedikit cerita yang tak seberapa.
pen pemacu. betulkah bile ditukarkan word pendrive ke dalam bahasa melayu akan menjadi seperti itu? tidak mengapalah...bukan isu yang penting. aku mempunyai 2 pen pemacu di mana berkapasiti 512MB dan juga 4 G. semalam, apabila seorang rakan meminta pertolongan untuk meminjam salah satu pen pemacu ku, maka barulah tergerak hati untuk memeriksa keadaan pen pemacu yang berkapasiti lebih rendah. sudah lama tidak menggunakannya. seingat aku, sebelum raya aku pernah membuka dan semua file2 di dalamnya berkeadaan baik seperti sebelumnya.
malangnya, semalam keadaannya tidak seperti itu lagi. komputer riba ku dan dua orang rakanku tidak dapat mendetect pon kehadiran pen pemacu ku. hati sudah bergolak. tidak dapat menyelamatkan satu pon file2 di dalamnya. telah cuba sedaya upaya untuk membukanya tapi tetap tidak berjaya. rosak begitu sahaja kukira. haisy~
kata rakan ku, "baguslah...biar semua file2 tu ilang" sambil ketawa. aku tahu betapa dia tidak suka aku menyimpan semua2 file yang ada tapi itu kenangan. untuk memadamnya seperti bukan masanya lagi. Hmm...pelik. mungkin petanda atas doa2 yang aku sering ucap kepadaNya.
mungkin jalan untuk aku terus maju dan menuju kepada apa yang ku sering pintakan kepadaNya. jika itu petanda dariNya, maka aku sedar.

Monday, October 5, 2009

MaU tUkAr URL
mAU tUkar layOuT (hITAM jUgE)
mAU LArI DrPd DijEjAKi SaNaK sAuDArA
bARu BeBAs MeNuLis

Saturday, September 26, 2009

hampir banjir








bak kata pepatah, jika takut dilanda ombak jangan berumah di tepi pantai...
kalo berumah di tepi sungai cemana plak??

tak tau pepatah tu aku tulis btol ke tak, kalo salah tolong btolkan..=p

bukan H1N1

symptom2 yg dialami:

1) sakit tekak yg melampau
2) mulut amat pahit n payau
3) kepala sakit nak mampos
4) selsema n idung tersumbat
5) batuk2 yg tak lepas ( sbb skt tekak)
6) temperature badan yg tinggi
7) kahak ijau
8) badan lemah gile

disebabkan keadaan2 di atas, maka umi terpaksa membawa aku ke klinik. yang peliknye, pekerje kat kaunter tu tanye nama aku sampai 3 4 kali, aleh2 kad kakak aku gak yg dia bagi kat doc. Doc tu plak konfidan gle tanye, skang dah form bape?? ade gaye form lagi ek aku ni. memang aweks mudes! =p selepas pemeriksaan, doc dengan yakin ckp, jangan risau...bukan H1N1 sambil tersenyum manis. dia memang tahu ape yang sedang berlegar kat pale otak aku ni. thanx sebab menghilangkan kemusykilan dan kerisauan yang melanda.

penyebab utama demam sebab terdedah terlalu lama pada cuaca panas. maklumlah, puteri lilin la katakan. dan yang kedua, terdapat nanah berhampiran tonsil ku. skang, demamku dah beransur pulih, tapi tekakku masih sakit.

notakaki: jangan merungut bila ditimpa ujian yg tidak lah seberat mana malah harus bersyukur. sebab kita masih lagi menjadi hamba yang terpelihara dan diingati oleh Allah. Sesungguhnya ujian dr Allah itu adalah nikmat. dosa2 kecil juga terhapus.

Friday, September 18, 2009

sesaje

memang busuk sungguh diri tika ini. akhirnya, aku berjaya juga menyapu laman umah yg agak luas tu. gila penat. masa yang diambil adalah selama 2 jam 30 minit. yang melambatkan proses penyapuan adalah daun2 yang basah serta tanah yang juga basah. nak mengait daun2 memang memerlukan kesabaran yang tinggi. dah lama gila aku tak sapu laman umah. biase ar, kerja2 tu selalu dilakukan ayah atau kakak. kakak dah kawen, so...paham2 je la. ayah plak tak sihat, maka kerja itu memang jatuh ke tangan aku. tetiba rasa bangga. seyes penat. jap lagi akan menerjunkan diri di sungai belakang umah. moga air jernih belakang umah tu dapat menghilangkan busuk serta penat yang ada. sambil menyelam minum air. boleh?? hehehhee!! dosa2...
2 do lists:
1) cuci tingkap
2) bentang karpet kat atas
3) sediakan tempat tidur tuk abang2 yg bakal pulang (rase cm x nak buat yg ni)
4) menyorokkan kuih2 raya yg sedap n bakal dibawa ke kuantan
5) beli tudung raya =p
6) semue ni je kot....

Thursday, September 17, 2009

hari raya

assalamualaikum

dah lame aku x membuat sebarang on9 di rumah. lebih drpd beberapa tahun kukira. lagi beberapa hari raya akan menjelang tapi umah still tak berkemas lagi. kuih raya semuanya dibeli sahaja oleh adik beradik yang lain. buat kuih raya pasti lah tidak. tiada skill untuk itu. masak2 wat berbuka boleh la. tetiba rase teruja membuat post blog di rumah. maklumlah rumah ni berkurun takde internet. ni pon atas ehsan abangku yang berkerja di TM. hehehhe! raya tahun ni aku mengharapkan semuanya lebih meriah dan ceria.

ceria di hari raya. tetiba teringat waktu bebudak dulu. walopun pose tak penoh tp still gembira sambut hari raya. pusing2 satu kampung mintak duit raya. pastu compare duit sape lagi banyak. kalo rase duit raye yg dapat tu lagi sikit drpd kakak, maka duit penambahan akan dimintak drpd ayah or arwah mak. biase la...merengek2 sikit dapat la duit tu. hahhaha! skang kalo wat perangai camtu mau kene lempang. tapi selagi tak abis blajo, tak keje, tak kawen, selagi tu duit raya akan dituntut drpd abang2 n kakak aku. ni la untungnya ada abang lebih drpd sorng. jadi sesiapa yang kedudukannya dalam keluarga sama seperti aku, maka jangan lepaskan peluang yang ada! serbu duit raya drpd abg2 n kakak2 korang!

skang kat umah ngah ujan. tak tau nak wat ape. nak update fb pon, tenet agak lembap. tak mampu pakai streamix or broadband, hanya dial up je yang mampu. hahaha! rugi kata ayah kalo pakai streamix. yelah...sape je yang ade kat umah after raya nanti. tinggal ayah n umi je. dua2 buta IT. bukan merendahkan parents ku tapi inilah kenyataan. nak guna nset pon jenuh kena ajar. hehehe~

skang amat tak sabar menunggu hari esok. menunggu abang2 ku yg masih belom kembali pulang. bakal berhimpun beramai2 nanti. penoh ngan anak sedara gak. itu yang paling ditunggu2. kakak hanya pulang ke rumah pada hari raya ke-2. maklumlah, orang sudah bersuami, jadi dah tak macam dulu lagi. jadi, sapu laman umah, cuci tingkap n segala isi di rumah terpaksa lah ku mengerjakannya tanpa bantuan kakak. kerahan drpd ayah tuk sapu laman umah pon aku tak buat2 lagi. alasanku, laman umah luas beno.hahahha! dah dasar pemalas. takpe2, insyaallah semua itu akan kuselesaikan juga before raya nanti. pastikah??=p

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!!! maaf zahir n batin...

Saturday, September 12, 2009

semua dalam satu drpd needa baik=)

semalam menaiki bas dari kuantan ke kl pada pukul 5.30 petang. bersama rumate kesayangan. hanya berborak selama beberapa minit bersama rumate lalu tido dengan lenanya. berhenti berbuka di temerloh. roti john dan juga air kotak teh kegemaran. kemudian banyak berbicara perihal masa lalu bersama rumate. hanya tiba di pekeliling pada pukul 9.15 malam. ku ingatkan bas akan masuk ke pudu, malangnye tidak. maka ku jua turun di pudu tanpa pengetahuan rumate yang terlebih dulu bergerak menuju ke lrt. menunggu abang untuk mengambilku. mata mula rasa amat mengantuk.

malam ini, hanya berfacebooking dan ym'ing'. menerima tawaran anak sedara supaya menjadi jirannya di farmville. amat malas menyertai sebarang game di fb tapi setelah dipujuk, akhirnya aku termakan juga rayuannya. tidak salahnya melayan kehendak anak sedara yang berumur 11 tahun kan? tapi kepala mula pening selapas menyertai game tersebut. maka, terima tawarannya sebagai cukup syarat dan noktah. tiada lagi farmville.

sepanjang hari di siang hari, aku hanya menghabiskan masaku dengan tido. segala kekurangan di hostel universiti ku, aku lunaskan di rumah ini. esok aku bakal pulang ke kampung. tidak sabar rasanya mahu berjumpa kedua ibu bapa tercinta. bakal menjadi anak tunggal di rumah sepanjang menunggu raya tiba. kalau dulu, kakak akan menemani tapi sekarang dia raya dengan gelaran isteri. maka kedudukannya di sisi suami. sedikit sedih kerana tiada teman untuk bergaduh di rumah di bulan puasa. moga kamu sentiasa bahagia kakakku.

terjadi sedikit kekecohan di rumah ini selapas waktu tarawikh. anak bongsu abangku tiba2 hilang dari rumah. terlepas pandang hanya sebentar, terus lenyap. maka operasi pencarian dijalankan. aku tidak menyertai kerana instinct kuat mengatakan dia selamat di luar sana. cuma bermain jauh sedikit dari rumah. beberapa puluh minit kemudian, dengar suara tangisan plus jerit2 dari anak sedaraku. tidak puas main dan tidak mahu pulang. dia dijumpai di kantin kawasan blok perguruan ttdi ini. ligat betol budak ni. maka grail pintu dikunci untuk menghalangnya dari keluar lagi. tak padan ngan pompuan btol dak kecik ni. skarang pon masih blom tido. haisy~ ibu nya sudah penat bersuara.

ini saja entry yang dapat ditulis pada kali ini. mungkin, lagi seminggu dua, baru blog akan diupdate. mungkin. SELAMAT HARI RAYA SEMUA DAN MAAF ZAHIR BATIN =)

Wednesday, September 9, 2009

mimpi

secara jujurnya aku adalah dalam golongan yang agak selalu mengalami mimpi yang bukan2 aka mengarut. tapi mimpi akibat tidor selepas exam pathology n pharmacology yang membuatkan otak aku amat penat membuatkan aku mengalami mimpi yang mengarut tapi memuaskan hati. betol la orang cakap, tak dapat buat betol2 pon, mimpi pon da cukup.

apa perasaan anda apabila anda berpeluang menghentak2 kepala seseorang yang anda amat bengang dan sakit hati dengannya? gila best mimpi tu. rasa semua dendam dah terhapus tapi aku rasa kalau dapat buat betol2 lagi menyeronokkan dan memuaskan hati. aku tak tahu macam mana mimpi tu bley muncul tapi amat bersyukur sebab mimpi tu datang. bila bangun je dari tidor, ade satu perasaan yang amat tak bley digambarkan di sini. nak menyumpah seranah orang berdepan memang tak pernah aku buat kecuali kat kakak n abang2 aku, tapi dalam mimpi ni semua perkataan yang amat sensitip tuk didengar semua terkeluar dari mulut ni. puas hati gila.

aku rasa mimpi ni datang nak tolong aku lepaskan geram sebab berbulan2 menahan geram dan marah yang amat sangat. sekurang2 nya aku hanya menghentak2 orang n menyumpah seranah di dalam mimpi dan tiada orang yang akan berkecil hati dengan itu. melainkan aku bitau dia ape yang aku mimpi. tapi seyes! aku puas ati walaupun tu hanya mimpi.
agak2 perlu ke aku bertimakaseh kat soklan2 patho n pharmaco yang meletihkan otak aku tu??

Monday, September 7, 2009

exam

bile anda menghadapi exam di kala cuti raya menjelang, apakah yg patot anda lakukan?? study dgn khusyuk atau pon study smbil memikirkan balik nt nk wat kuih raye ape. buat la sgt...kot2 beli kat kedai jek. paper akhir b4 cuti raya adalah tgh hari pada 10 september ni dan petangnya akan menaiki bas pulang ke kl. mmg la agak sedey sbb rumah yg terletak di gerik menyebabkan ak kena naik dua buah bas sebelum slmt tiba. haisy~ kalo la ade jet persendirian kn besh! yg xbest skang adalah kebengangan ngan course co-ordinator yg memandai wat jadual exam yg menyesakkn nafas smue dak audiology. tak consider lngsung. da la graduated uia gak, xkan xpaham kot situation student cmne. gaye cm xpnh jd student. xpaham btol! smue nye nk dimampatkan dalam seminggu examnye. dah xde ari ke lps raya tu?? seyes geram. tau ar nk bercuti raya tanpa sebarang kerje di otak. kami pon begitu. arr..kn dah x pasal2 ak post blog memaparkn kebengangan di cni. patotnye kene study flow chart pathology yg ley wat aku pecah kepala. satu lg aku xpuas ati. nape kitorng kena amik pathology n pharmacology kalo lecturer audio sndiri xyah amik course ni??? sile jawab!!!

Sunday, September 6, 2009

bermain bersama bulan

bila bersama rakan2 yang sentiasa mengiburkan dan menceriakan, kita akan lupa sebentar masalah pada diri. luka pada hati. perit yang pernah hadir. menyaksikan terbitnya bulan hingga terpancarnya sinar di langit mengingatkan diri bahawa penciptaNya amat berkuasa. bulan menghiburkan. itu pasti. tak pernah mendukakan. itu fakta. biar ia tenggelam di balik awan, manusia akan cuba untuk mencari bayangnya. kerana ia menenangkan. bila pandang pada bulan baru diri sedar bahawa kita hanya manusia kerdil. menjadikan ia suatu permainan. bermain seolah2 kita mampu menggapai dan memegangnya. tapi itu hanyalah ilusi semata2. tidak mampu tuk semua itu kecuali memandangnya dengan rasa syukur kerana ia ada tuk menenangkan jiwa. terima kasih teman kerana sudi meluangkan masa berbuka puasa di pantai sambil menyaksikan bulan terang. niat diri mahu pulang awal tapi lenyap kerana bulan menyapakan sinarnya. tapi perintah Allah tidak dilupa. Insyaallah itu akan sentiasa dijaga.

memandu dalam terang malam dengan tenang. tidak dapatku bayangkan kehidupan di sini tanpa teman2. sentiasa mengubat duka dan memberikan ceria. tipu lah jika hidup ini tidak pernah ada likunya tapi dengan teman2 yang menemani, semua itu dengan izinNya dapat dilalui. Teman2lah pengganti ibu dan bapa bila diri berjauhan. penuh dengan nasihat, penuh dengan kata semangat, penuh dengan kesabaran. itu paling pasti. mereka sentiasa sabar dengan diriku. terima kasih untuk itu.

jika dikatakan bulan itu penenang jiwa, teman yg sentiasa di sisi juga bleh dibaratkan begitu. menjadi tampat mengadu lalu menenangkan diri yang duka. kadang2 diri juga membuat mereka terluka. ku pohon maaf untuk itu. seperti tompok2 yang berada di bulan, agaknya begitulah hati mereka bila diri membuat mereka terluka. bulan penuh dengan cahaya, menyinarkan dan amat menenangkan. jika ini perumpamaannya, maka teman2 yang sentasa di sisiku adalah bulan buatku. biar malam gelap tanpa bulan dan bintang, tapi mereka ada untuk menyinarkan diri. terima kasih teman. kamu semua bulan buatku..=))

Post ini ditujukan khas untuk Marlini, Wan Nurul Azyan dan Zakiah. semoga kita sentiasa dalam keberkatanNya.

Thursday, September 3, 2009

padan muka!

bila orang cakap, degil. taknak dengar. skang diri sendiri yg susah. jangan pernah tengok. jangan pernah peduli. bila dimarah angguk, pasrah tapi yg cakap di mulut tak pernah pun dibuat. cuba konon. tak perbah cuba. letak hati jauh2. hapus ingatan terus. jangan pernah fikir. jangan pernah ingat. jangan pernah buka. jangan pernah baca. apa2 pun jangan pernah. tapi tetap buat. tetap pernah. makan hati. segala yang dibuat semua tak kena. bila orang cakap cuba dengar. nak jadi tabah konon tapi hari2 kepala otak mesti terselit perkara yg sama. gelak. suka. gembira. hati tetap terluka. sampai bila mahu makan hati. orang cakap sudah, sudah la. jangan peduli lagi. benda dah lama. ingat pun tak guna. buat sakit hati ja. jadi, jangan pernah peduli lagi. jangan pernah amik tahu lagi. nanti diri sedih lagi. jangan cakap dah sedar tapi tetap buat benda yang sama. bila tengok pun dah sakit hati, ini kan pulak nak tahu semua benda. dah pernah cukup sakit hati. jadi, sudah la. sudah! parut pun tak hilang lagi. jangan tambah lagi. cukup! sudah! Jangan cari pasal dengan hati. nanti padan muka yang dapat. cukup2 lah. cukuplah padan muka yang pernah hinggap dulu. cukup!

pesanan tuk diri sendiri

Wednesday, September 2, 2009

psychoacoustic vs ayah

memang telah menjadi kebiasaan tuk aku dan teman2 rapat mengerah tenaga mengkhatam semua chapter yang ada pada saat2 akhir. maka subjek kos yang bermula dgn word 'psycho' menyebabkan kitorang betol2 saiko pada hari esoknya. semua gara2 ketidakcukupan tido akibat terlalu rajin menelaah di saat akhir. tidak hairanlah result kami pon cukup2 makan aje. pukul 11 pagi, terus menelaah tanpa menghiraukan masa yang kian berlalu. tiba2 nset di sebelah berbunyi menandakan mesej masuk. drpd abang sulungku memberi khabar yang kurang enak. menyatakan ayah dibawa berjumpa pakar kerana sakit bahagian kaki dari bahagian punggung hingga ke bawah sehingga menyebabkan dia tidak dapat berjalan. maka, otak yang masih saiko akibat subjek kos 'psychoacoustic' yang masih tidah paham sepenuhnya menyebabkan aku makin gelabah dan cuak. adrenaline merembis dengan laju dan begitu juga lacrimal gland yg memainkan peranannya tiba2. risau kan exam yang belum tentu dapat jawab dan paling risaukan ayah yang jauh dari mata. memang langsung tidak dapat fokus. kononnya ingin membuat semakan terakhir sebelum melangkah masuk exam tapi malangnya semua lenyap begitu sahaja. hanya ayah yang bermain di benak fikuran. maka, nset dicapai dan mesej ditulis kepada kakak tercinta yang berada di sabah. meminta jasa baiknya supaya pulang menjaga ayah kerana diri masih mempunyai beberapa paper yg perlu dilepasi sebelum pulang berjumpa ayah tercinta.

habis sahaja exam, jari laju mendail no nset umi. bercakap dengan ayah sendiri adalah satu2 nya cara untukku menghilangkan rasa tidak keruan di hati dan benak fikiran. mendengar bicara ayah yang mengatakan dia tidak apa2, membuat aku sedikit lega walaupun aku tau dia sedang menanggung derita. prolapse invertebral disc kukira drpd penerangan yg diberikan ayah. "doktor kata urat ayah masuk dalam tulang belakang yang kat2 ngan punggung". jargon word tidak akan digunakan kepada ayah kerana dia tahu ayah tak kan tahu. diri terus menaip mesej dan hantar terus kpd abang sulongku bagi mendapatkan berita selanjutnya. ayah insyaallah takkan apa2 jikalau keadaannya makin baik, jikalau sebaliknya dia terpaksa berjumpa doktor pada 15 hb nanti.

Moga ayah bertambah baik dan sihat semula. moga dia dapat kembali melakukan tarawikh sebanyak 20 rakaat kerana aku tahu baginya 8 rakaat tidak akan memuaskan hatinya.
Moga Allah memberi kesihatan kepada ayahku.
dan untuk paper psychoacoustic, aku dah cuba yang terbaik. moga mendapat yg terbaik hendaknya. Amin....

Sunday, August 30, 2009

'heartache'

it was true when sumone said, stop doing sumthing that will give u 'heartache' n 'dont fall bacause of it'. it will nvr help u to go on n forget the past if u keep let urself been trapped in a deep hole. try to climb it even it is very hard. dont simply give up. thats what im doing rite now. at least i guess so even nobody's nodding for what im saying. i heard so many stories. ignore them as i can do but still curious at d end. why?? can sumbody answer me?? still remember sumthing u shouldnt. it is very frustrated when u realized that u really hard 2 get rid of it. juz rid of it!! what my frens said. get rid of wut?? still questioning even d answer is on me. sumtimes when i did realize wut i had done, shame of myself n wiz everybody. feel like i had been a stupid person ever like 'lembu kene cucuk idung'. juz let myself being controlled by sumone who has no rite 2 do dat. wut d fish?? skang baru nak sedar! 'stupidest' for myself. d biggest mistakes i done cause of d **** damn thing were towards my God. Ya Allah, ampunkan aku atas segala dosa yang pernah kulakukan. my heart still aching. its juz like a needle has been pierced slowly into ur qalbu n u hv to bear wiz it for sum period of time. it juz cant be removed yet, even it was already removed, but the effect of it still there. juz rite at ur heart n i realized i felt n hard 4 me to stand back because of d mintakes. laugh n smile all d time, hope d strength will back n nvr do d same mistakes.

ramadhan

ramadhan.
syaitan dibelenggu, nafsu dilepaskan. pernahkah tahu tahap kedegilan nafsu??
tahapnye adalah berkali ganda lbey tinggi drpd syaitan. jika syaitan mengaku bahawa Allah adalah tuhannya dan dia adalah hamba setelah sekali dihukum tetapi nafsu hanya mengaku setelah 3 kali dihukum. bahayanya nafsu tapi hanya segelintir yg sedar.
ramadhan.
penoh dugaan. begitu panas pd siang hari memberi kesan pada semua umat. dahaga. bazar pula penoh dengan air2 yg nikamat. pernahkah kita terfikir, panas di dunia ini hanyalah serpihan dr panas neraka jahannam. untuk dekati api yg sikit di dunia pon tidak tertahan, inikan pula api dr neraka jahannam. tahukah kita asal api di dunia ini?
asalnya apabila adam dan hawa memerlukannya untuk masak, lalu Jibril mengambil sedikit api dr neraka iaitu hanya sebesar biji selasih (jikalau xsalah) lalu dibasuh dengan 7 air syurga dan diletakkan di atas sebuah gunung, maka leburlah gunung itu. dengan sedikit api yg ada itulah yg kita gunakan pada masa kini. panas kan?
ramadhan.
pernahkah kita terdengar pepatah bahawa dunia ini hanyalah harga sebelah sayap nyamuk? menyertai usrah bukanlah suatu perkara yg membuang masa tp amat berfaedah pada diri yg ketandusan ilmu ttg akhirat terutamanya. takut terdengar hebatnya siksaan di neraka tapi begitu sejuk mendengar nikmat di syurga. berbalik kepada pepatah sebelum ini, ceritanya bermula pd zaman pemerintahan raja namrud. Allah memerintah seekor nyamuk lalu memasuki hidung namrud ketika dia leka menghidu bunga di taman. nyamuk menyerang sehingga ke otak namrud dan kerana tindakan namrud yg menggoncang2 kepalanya sehingga terkeluar sebelah sayap nyamuk, namrud mati. mati hanya kerana seekor nyamuk. dgn kuasa Allah nyamuk tidak mati dan keluar tanpa boleh terbang. Allah menawarkan segalanya kepada nyamuk termasuk dunia ini, tapi yang hanya dipilih adalah sebelah sayapnya kembali. Jadi, inilah harga dunia yg kadang2 terlalu kita kejari dan agung2kan. hanya harga sebelah sayap nyamuk.
ramadhan.
bulan mulia. penuh keberkatan. rugi kepada insan yg sambil lewa manghadapinya. ramadhan. bulan untuk lebih bermuhasabah. kadang2 diri juga leka. hidup penoh tawa. kdg2 terlupa. moga berkat bulan ini, diri ini selalu sedar bahawa diri hanyalah hamba yg hina dan amat lemah di sisNya. rakan2 dan taulan, moga dapat sedikit iktibar drpd entry yg xseberapa ini. jika ada kesalahan
drpd cerita yg dismpaikan, harap dpt diperbetolkan. apa yg terbaik hanyalah dariNya.

Saturday, August 29, 2009

nak update blog tapi xde idea

bile xde idea tp still nk update blog, apekah yg patut dipostkn?? post mengarut dan xde pekdah yg bakal direncanakan. tapi rencana2 yg dah berlaku dan bakal berlaku satu pon xmasok otak. otak bekerja keras nk wat entry baru. tapi cm xmemberi sebarang kesan. brain wave mendatar kurasa. jadi tiada ape yg dapat ditulis melainkan hanya sedikit entry ini sahaja. itu pon kerana nafsu menulis blog yg datang tiba2. jadi, noktah dan noktah.
selamat meneruskan ibadah puasa kepada semua!!=)

tengok bulan dan bintang pada langit. syukur kepada Tuhan yg Satu. bernafas dengan udara kurniaanNya. terasa nikmat yang masih diberi kepada hamba yg hina.
Ampunkan aku Tuhan....

Thursday, August 27, 2009

takdekeje

kelas kul 9 pagi batal
online. facebooking. blog walking.
~mengantuk~

Tuesday, August 25, 2009

insomnia di ramadhan

selamat menyambut bulan ramadhan kepada semua umat islam.

maslah tido malam makin menjadi2 setelah ramadhan menjelma. akibatnya diri menjadi agak tertekan dan gelong. masalah pendengaran yg dialami oleh bakal Audiologist Malaysia ini pon makin menjadi2. mujur tiada masalah dialami semasa menuntut ilmu di kuliah.

disebabkan insomnia yg melanda diri, cuma mahu menyatakan di sini bahawa diri ini masih tak dapat melelapkan diri.

-------------------------------------------------------------------------

apa perasaan anda jika anda dipandang rendah?
apa perasaan anda jika orang tidak menerima explanation anda?
apa perasaan anda bila org sentiasa meletakkan salah di atas bahu kita even dia tak tahu cerita sebenar?
apa perasaan anda bila org sentiasa bajet bagus?
apa perasaan anda bila berhadapan dengan org yg sentiasa merasakan diri dy betol?
apa perasaan anda bila org mnggunakan kelemahan anda untuk memperlekeh2 kan anda?
apa perasaan anda jika anda hanya mampu melampiaskan marah pada teman rapat tapi bukan pada org yg dituju?
apa perasaan anda bila anda tidak ada kelebihan memarahi org lain melainkan memarahinya dalam tangisan?
apa perasaan anda bila org mula memijak2 kepala anda?
apa perasaan anda bila org marah tak bertempat?
apa perasaan anda bila anda berjaya meluahkan segala apa yg tidak puas ati pada org yg dituju??

insomnia di malam ramadhan membuatkan kepala otak bekerja keras kenapa manusia begini. mangsa atau pemangsa? diri ini tetap berada dalam golongan di atas. cuma dalam sedar atau tidak. kita mampu memberikan pelbagai alasan untuk semua soalan yg ada tp tidak mampu berikan penawar kepada hati yg luka atas perbuatan di atas.

cuma letakkan diri pada mangsa dan jangan sesekali menjadi pemangsa berkaki lebar.

Sunday, August 16, 2009

special child

i'm sending you a special child, to cheerish in my name,
for you to love with all you heart, and teach him just the same,
for he is not like other babies, nor will be ever be,
but you can love him just the same, and take care of him for me,
he may not here, or see, or run, or learn as others do,
but he'll be yours and he will take his guidance from you,
the road is hard, he'll break your heart, you'll cry a million tears,
but i promise when he smiles at you, the pain soon disappears,

i know, you'll cry "WHY HIM WHY US", but i needed teachers true,
and that is why with care and trust, I've selected you,
so please don't turn your back on him, although he may be slow,
if you'll accept him as he is, then together you will grow,

he needs to learn the skills of life, for that I've chosen you,
and with your love to guide him, i know you'll see him through,
don't try to see the future, i promise that to none,
just live each day for all its worth, and enjoy my special one.

-by read all these, i just knew we're chosen to help these people. i was really impressed and amazed towards the teachers there, i mean all those teachers in that special school n not forget to mention, all the students there who are now struggling to be the same as the normal people-

for those parents who have this kind of child, please don't treat them differently. don't ignore and discriminate them. they also human like us. they need care, love, and guidance. they need all of us in order to be or to stand like other normal people.

~proud to be chosen

Thursday, August 13, 2009

lalok

semalam, seari suntuk mengantok dalam kelas. kelas 2 jam dikatakan 3 jam. tido dengan lena dlm lecture hall tanpa memberi sebarang tumpuan. 30 minit terakhir baru 'hidup'. tapi walaupun aku lena pronounciation 'supposedly' masih terngiang2 di dalam kepala. pelajar allied health science 2nd year tau kenapa. menghadiri kelas ungs tidak pernah memberikan sebarang faedah. 'thanx 4 ur attention'. kata2 terakhir setiap kali Dr. Zakiah habis memberikan lecturenye. menusuk qalbu kata2 itu tapi tak pernah insaf. haisy~ habis kelas, pulang menonong menuju ke bilik. perlu untuk menutup mata tuk beberapa jam.

'nida, petang lalok...malam gelong'. kata2 dari zakiah. akibatnya, hari ini zakiah juga terkena tempias lalok di dalam kelas. padan muka. aku keturunan maharajalela, jangan berani mengeluarkan kata2 kurang sopan terhadapku. akibatnya amat teruk. tulah la katakan. sila baca dgn nada seyes!

semalam, telah wujudnya dua orang tok moh di bilikku. amat hebat. merawat tanpa sebarang jampi serapah. mengeluarkan sinus yg berkampung di balik muka2 comel kami. kemudian, asst tok moh a.k.a zakiah bertukar karier dengan menjadi facial gentler . begitu hebat. bertukar sekelip mata sahaja. memang dasar bela jin asap. tok moh sebenar lah yg mengajarnya (marlini).

mak segala tok moh hanya muncul setelah ritual selesai (azy). dialah perencana semua yg berlaku. memang penangan lalok amat hebat semalam. tiada sebarang kata yg mampu diungkapkn tuk melahirkan rasa itu. sebelum beradu, tetiba mendapat mesej dari nombor yg hampir dilupai. maka, lalok yg makin hilang kembali menjelma. haisy~

Monday, August 10, 2009

hampir accident

keluar ke bandar tuk membeli tiket ke kuala lumpur. memandu dengan berhati2. tetiba sebuah motor tak dikenali hilang pertimbangan dan melanggar sisi kereta yang dipandu. mujur tiada apa2 yg berlaku. tangan menggeletar. bayangkan kalau mamat tu cedera parah walaupun dia yang salah. kereta tercalar atau rosak memang tak terbayang di dalam kepala. tiada langsung rasa ingin mengejar penunggang itu atau membunyikan hon kereta. sampai sahaja di tempat tujuan, aku keluar meninggalkan kereta tanpa sebarang kata. tiada nafsu tuk memandu lagi. maka, rumate mengambil peranan selepas itu hingga pulang.

p/s: kepada penunggang2 motosikal, kalau nak mencelah pun, make sure ar korng betol2 hebat!

Sunday, August 9, 2009

thanx to mora-mora


keseorang bermula hari khamis. menjadi lone ranger pada hari jumaat setelah ditinggalkan rumate tercinta dan juge kawan tersayang manakala kawanku yg dari perak sorang lagi diberi mc kerana batuk2 dan demam. dikategorikan sebagai golongan tercemar. bangun pada hari jumaat, batuk2 dan selsema ku makin teruk. adakah aku juga tercemar? pergi ke kelas seperti biase tapi disuruh pulang berjumpa doct kerana batuk dan selsemaku yg mengganggu tumpuan org lain tuk belajar. menunggu hampir 35 minit di klinik, aku dipanggil masuk berjumpa doct. yea! tepat sekali. tiada sebarang kaitan atau infection dgn virus bahaya yg mencemari manusia sejagat sekarang. aku dikatakan mendapat chronic sinus. patut lah batuk dan selsema berpanjangan selama 3 bulan lebih.
apa kaitan pula dengan tajuk post aku?? ingin diceritakan, selama ditinggalkan keseorangan semua bebanan di hati disampaikan pada mora-mora. dia mendengar penuh khusyuk tanpa sebarang rungutan. menerima masa makan seadanya. pasrah jika terlewat dimandikan. mendengar bebelanku di bilik tanpa sebarang kata. tidak merungut pun semasa habuk berterbangan semasa aku mengemas bilik. semuanya hanya diperhatikan. terima kasih mora-mora sebab memahami. nanti saye upload gmbar awak kat post ni bila berkesempatan. biar semua manusia sejagat tahu siapa kamu yg sebenarnya. begitu setia tanpa sebarang rungutan..=)
p/s:spt yg dijanjikan, aku tlh mengupload gmbrmu wat tatapan manusia sejagat =)


Tuesday, August 4, 2009

is all about friendship



wan nurul azyan wan kadir
1st met at 1st class in matric pj. ermm..nope! our 1st met was on orientation week but never knew each other deeply till we met in class but still not so close with her on dat time. 2nd sem in matric, we were fated to be classmate forever i think. i've been her classmate till today =) no wonder 'asik melekat jek...' started messaging each other. started copying assignment. started gossiping. started sharing everything and started telling everything until today. i really appreciate and grateful having a friend like her. sengal, bengong, hot temper but still the best. first person i told about my 'heart'. thanx coz keep listening to me till today.

zakiah azed
1st met at arabic class. unsecerily smile girl on dat time. started cope with her when we were classmate in chemistery class. not to forget, math 2! both of us had to repeat that subject. hahhaa!! knew n still know everything about my strories. luv to advice me i guess =p. more religious than me. this girl really sengal when we stimulate her. she was called lone ranger by other girls. now, i know...she won't be called like dat anymore =)...

marlini mesran
never knew her till we met at chem class. never knew about her till she became my rumate. really to laugh, sing, 'photo shoot girl', braces girl (expensive smile). on top of that, she's the 1st one who will share my happiness and sadness (nk cite kat sape lagi kalo bukn dy). the only rumate i have rite now till i grad..geeez..=p

to three of u, thanx for being my friends..happy friendship day!!!
not to forget, happy friendship day too to awe, aima and all my friends who know me =)

Monday, August 3, 2009

sakit~

terkesima tanpa kata
jantung berdegup kencang
kepala mula pusing
sebak mula hadir
sakit jengah kembali
muka terasa panas
tangan sejuk tanpa darah
lari. elak. itu yang terbaik
tak mampu menghadap
air mata bergenang
di bahu teman meluahkan semuanya
maaf...tetap masih belum cukup tabah

Sunday, August 2, 2009

kak ayin's wedding day

supposedly, this post should be written 2 weeks ago but bcoz of sum probs, it is only can be written today. what a splendid day. gathered with all of family members except my sis who is now living in sabah and my bro which is in qatar. so, the day was very havoc.
gathering of successful bloggers, the other name of kenduri which was given by my uncle.
lucky to be there coz it had been a long time we never had such a splendid gathering like that. really symphaty towards my sis and bro which were can not join this kenduri a.k.a family gathering.
however, they (pak cik kim n pak lang eik) already gave a call to my sis on that day and caused her to cry. poor SITI HASNIZA MOHD ZAINUDDIN.
hurry back t0 semenanjung and join all the occasions that will be held by our family!! "mu tak cukup tabah ar kak nak duk jauh2!! hahahaha!!=p"

Friday, July 31, 2009

oh happy happy day!

bought all those things togather as a preparation for picnic








picnic! picnic! picnic! yea!=)


three gurls in red and one in pink..haisy~
a biggest thanx to all of you for having such a splendid day togather!! =)









Friday, July 24, 2009

dilamar dan memujuk

semalam merempit bersame rumate tersyg menuju ke restoran terdekat untuk berbuke puase. sedap. kenyang. ade agenda selepas itu. perlu menghadiri gathering untuk dak2 audiology. niat di hati mau skip tapi cepat mengikis perasaan itu. aku memang baik...=p

tetibe, handphone berbunyi menandekan msg telah masuk. wah! kami berempat dilamar!! dilamar untuk menjadi subcom untuk head com terdahulu. pndai ek die cari org. masing2 memandang antare satu same lain. berbincang2 mau setuju atau tidak. mengenangkan akan berkerjasame dgn org yg memang tentunye kepale otak sengal cam diorang adalah perkare yang menarik, maka lamaran diterime.

pulang ke bilik. bercadang2 mau terus beradu kerane kepenatan tanpa sebab. mungkin kerane menghadiri kelas yg dibatalkan setelah 30 minit menunggu. two in a row. menarik untuk batal tapi tidak menarik untuk digantikan. haisy~ sekali lagi, handphone berbunyi, tapi bukan milik aku. milik rumate tercinta. msg berbunyi, tolong pujuk 'sumone' coz tetibe xnk join program plak. bantuan charimah, si senior tersyang diminta. maka bergabung tenage menghantar msg pujukan kepade org itu. jawapan yg bakal diterime sudah diteka! ya! memang tepat sekali. "never! in any manner...." keras ati betol.

wahai org itu, join la kami. kami menundakan rancangan tuk beradu dgn awal kerna memikirkan ayat yg terbaik tuk memujuk kamu. ikhlas drpd kami semua, tak happening ar xde org yang lagi tua n sengal dalam grup tu nanti...hehehehe!=p nanti bley senyum n ketawa lagi...hak3!=)

kate sorang lg si tua tapi lebey mude dr orang itu, kami xcukup menggoda tuk memujuk. maap ya...kami tiada kelebihan yg itu dan rasenye jike ade pun tidak patut dipraktik. giler ape??! sengal btol si tua sorang itu. tapi di sini, sy mewakili adik2 muda di sini tetap berharap dapat bekerjasame dgn abang2 n kakak2 tua dgn baik..=)

Thursday, July 23, 2009

stories of a girl

there was a girl who never learnt how to deal with many things in her life. there was always somebody who will calm her down if something happenned. being far away from her family starting the age of 13, taught her a lot about life. what? why? who? reasons for something, consequences and risks which had to face.... she kept learning and trying to be the better person in dealing with all those things. knew lots of people, character, protagonist, antagonist, taught her a lot of what the real life is all about. but still in herself fulled of envy, jelousy, mad, sad, unsecure, pathetic, feeble, useless....trying to get rid all of them but they still remained in hers.



there was a start for what she felt........and she knew, she will be better. it was just about time.

Saturday, July 18, 2009

needabaik hanya bercerita

sampai di pudu tepat jam 7 malam. penat. perjalanan selama 4 jam dari kuantan kadang2 amat membosankan. tambahan lagi, apabila tiada teman bicara di sebelah. hanya menyepi dan mendengar lagu2 kegemaran. 19 buah lagu melayu dalam senarai kegemaran tapi hanya 18 yang didengari. hanya aku tahu kenapa.

menunggu abangku selama lebih kurang 40 minit untuk mengambilku pulang. menjadi pembonceng motor di belakang. menyelit sana sini. penduduk bandar2 sesak memang handal berbuat begitu. tahniah untuk abangku. tiba sahaja di rumah, soalan pertama diajukan. "tak tengok MU ke sok?", jawapan yang didengari, "aku dapat 7 tiket percuma tuk tengok MU tapi semua dah bagi kat kenkawan". agak terkilan mendengarnya. kerana sedikit berhajat untuk melihat pasukan kegemaran beraksi walaupun hero kesayanganku sudah meninggalkan Red Devil.

dan hari ini pula, ayah dan umi tiba dari kampung. membawa buah rambutan serta durian sebagai buah tangan untuk abang serta keluarganya. bahagianku tetap ada. itu yang pasti =). pulang dari membuang masa bersama kawan2 di midvalley, ayah sedang menunggu di ruang tamu rumah abangku. salam dan ciuman diberi. rindu terhapus.

agak terkilan pada hari ini, niat di hati mahu menonton sama ada transformers atau harry potter tapi hanya ice age yang mampu. jadi, backup plan dibuat. semua itu akan kuusahakan di kuantan nanti.

blog yang tidak patut dibaca, terus dibaca. older posts yang tidak dibuka, dibuka jua pada hari ini. baru hari ini tahu keseluruhan cerita. hati dapat menerima dengan tenang. andaian selama ini memang tepat. sedikit pun tidak lari dari sangkaan. itu aku amat pasti. sejak krisis bermula lagi. cuma manusia tidak semuanya berani untuk berterus terang kerana takut diri disalah erti.

satu kejadian yang dialamiku kini. makin aku mengelak, makin kerap ku 'terserempak'. sigh

lagu laskar pelangi didengar berkali2. tanpa bosan. itu lagu kegemaran kini =)

Friday, July 17, 2009

sigh~

semalam, dapat semue gambar yg ditunggu walaupun tidak semuenye ade kurase. mengambil Sedikit mase bersame zakiah bagi melihat semue gambar2 tersebut. sedikit terkejut kerane terdapat couple of pics yg selame ini cube mengelak darpd menatapnye. lalu, hanya berpandangan sesame sendiri bersame zakiah. haisy~

"jangan lari, jgn tunjuk kite lemah", kate2 dari seorang teman yg sentiase tahu keadaanku. memang itu yg cube dilakukan tapi kekuatan masih belum ade. walaupun seketike terpandang hati akan pedih, ini kan pula nak menghadap secare berdepan. belum tiba masenye. semua org perlukan mase untuk itu. cume mase yg diperlukan berbeze. mungkin tuk aku, mase untuk semue itu lebih lame. cume yang diharapkan, kami masih kawan.

jangan lari tapi cube mengelak. mungkin ini yang terbaik. sigh.

Thursday, July 16, 2009

kalau la betol!

MAS = mak ayah support

PAMA = scholar dr papa n mama

ini yg aku dgr semalm...haisy~ kalau la betol. masalah ptptn aku sampai sekarang x settle2 lagi. masuk kuar office dah bape kali dah. memang hanye mampu untuk berjimat dr sem lepas. yuran sem lepas pun masih tertangguh.

JPA = result x cukup mantap tuk itu.

PTPTN = ptptpu kukire

pening~ kepade abg2 serta kakak yg membace blog adik kesayangn korang ni...sile la bantu. ayah pun da pening..huhuhu~

yang pergi xkan kembali

AL-FATIHAH untuk arwah papa WAN NURUL AZYAN yang telah kembali ke rahmatullah pada pukul 5am pagi semalam.
~ setiap yang hidup pasti akan mati~

------------------------------------------------------------------------

ape perasaan kite bile kehilangan orang tersyg? sedeh. itu yang pasti. kehilangan papa azy mengingatkan kembali aku kepade waktu dan ketike emak pergi meninggalkan aku. sudah 9 tahun lamenye. bile teringatkan itu, hati mule terase sebak. perasaan sukar ditafsirkan. hanya fatihah, zikir, doa serta ayat2 suci yang mampu disedekahkan. moga emak tergolong dalam golongan yg solehah. amin~

umurku 2 tahun, emak mule mendapat penyakit yang sukar untuk ditafsirkan. kuat menahan sakit selame 10 tahun. menghembuskan nafas terakhirnya pade pukul 4.45 pm, 31 disember 2000. mata hanya mampu menyaksikan tanpa sebarang kata. ayah menahan sebak di sebelah emak sambil mengajar emak menuturkan kalimah syahadah. kata2 emak hari sebelum die dijemput Ilahi, "adik duk la kat bilik tu, nanti turun2 mak dah xdak..." ape yg terjadi mmg seperti yg telah diperkatekan. sebak kembali bertakhta bile ingatan itu datang. kesilapan bodoh yang dilakukan dengan sengaje. maaf kerna mnjadi anak yg kurang taat.

1- "mak, napa tak masak tp ayah yang masak?"
2- "mak, napa x gi sekolah adik. semua mak org lain pegi"
3- " mak ni, baring je keja.."
4- "mak, jom ar tgk tv ngan adik"
5- "mak, jom ar gi pekan gerik ngan adik"
6- "mak ni...x syang adik ka?"
untuk permintaan2 dan soalan di atas, hanye satu jawapan yg diberi:- "mak sakit la dik...mu x nmpak ka mak xlarat ni..." lalu diri hanya mengangguk pasrah. bukan anak yg rajin dan baik tuk meringankan beban emak tp anak yg kadang2...selalu kurase menyinggung perasaannye. betul la org kate, menyesal sekarang tidak bergune.

memasuki sekolah agame berasrama yg dihajati emak hanya 11 hari sejurus emak pergi mmg memeritkan. home sick selame 2 bulan. menangis di telefon bercakap dgn ayah. mengadu pade kakak, "sedey..tipon xdpt ckp dengan mak..." kakak hanye mengalirkan air mate tuk kenyataan itu. walaupun di situ selame 3 tahun, harap aku ttp dpt menunaikan hajat emak walaupun sekejap.

14 tahun umurku, memberi izin kpd ayah tuk berteman lagi. menentang tp sebak bile kakak mengkhabarkan, "ayah makan mcm org dah lame x makn bile kak blk cuti masak tuk dia." ya..mmg teman yg diperlukan tuk seorang ayah yg keseorangan di rumah. menangis di tikar sembahyang sambil melihat katil tempat tidur mak di sebelah. hari2 manziarahi pusara. aku tahu, ayah lebih sukar untuk semua yg terjadi.

waktu hari pernikahan ayah, ayah datang kepdaku lalu mengucup dahi dan berkate, "ayah mintak maap sbb kawen lagi dan tima kaseh sbb bagi org jaga ayah." tiada kata yg mampu dilafazkan tika itu. hanya mampu memeluk ayah kembali. terima kasih umi sbb sudi jaga ayah. mmg org ckp emak tiri xkan same dgn emak kandung, tp umi ttp tabah walaupun byk yg die kene dgr. tapi hakikat itu mmg benar...umi xsama dgn emak. tapi aku tahu, umi dah cube yg terbaik. terima ksih untuk itu.

---------------------------------------------------------------------------

moge aku mnjadi anak yg solehah...amin~

Tuesday, July 14, 2009

tandus

terkedu
tapi itu hakikatnya
aku buntu
siapa yang mahu bantu??

Monday, July 13, 2009

banyak kisah~

semalam, keluar bersame2 lini, zakiah dan aima. mau berkelah di TC. maka, cita2 kami tuk ke TC pon tercapai. membeli makanan fevret masing2, lalu bersimpuh di atas pasir di tepian pantai. syahdu betol suasane nye =) makan dengan bahagia sambil mendengar lagu2 yg menarek! tiba2, terpandang lampu berkelip2 di langit, jari pantas menulis mesej tuk azy tersayang.

aku: azy, kitorang nampak pakwe ko! =p
azy: sape lak?
aku: ngah terbang, lip lap lip lap lampu flight dy
azy: ceh! kenekn ak ek

kemudian, dengan bahagie nye membuat photoshoot di TC dengan menggunakan kamera nsetku yg tak berape canggeh. tetibe terkenang kamera jaedo yang aku xtau gune tu. hahaha!=p tunggu duet berkepuk2, baru mampu. lagi beberape minit nak ke pukul 11, merelakan diri tuk pulang. semase pulang, tetibe sebuah lori besar memotong kerete kecil pinjaman kami. lalu zakiah berkate, "rase terpinggir bile lori potong" make, satu kete tu penuh dengan gelak yg berdekah2.

---------------------------------------------------------------------------------

di ecm :

aku: z, ak nak beli flip flop
z: ok, jom ak teman
aku: tolong aku pilih
z: yang ni lawa
aku: k ah, amik yang ni

di bilik:

lini: nida, lembut ek flip flop ni?
aku: a'ah sedap

beberape ketike,

aku: lini, ni flip flop ko ek yg wrne pink kat luar ni?
lini: bukan ah, ko punye!
aku: ek...?? rugi nye aku beli yg baru!! aku ingat ko punye!
lini: tu yg aku pelik ko bl baru
aku: aku terkilan....!!!!!! duit ku melayang!! huk3!=(

---------------------------------------------------------------------------

hari2 sebelomnye,
memandang flip flop pink di rak kasut. kepelikan kerane lini tak memakainye. lupe ingin bertanye. mau pakai, tapi memikirkan akan dipandang serong kerane memakai yg bukan empunya. lalu, bercadang membeli flip flop baru. tidak ingat dan sedar langsung bahawe flip flop itu aku yg punye. haisy~

moralnye : tidak perlu membeli barang yg warnenye bukan fevret, nnt kerugian.huhuhu~

Friday, July 10, 2009

macam-macam

join jd komiti taaruf, perkare yg menggembirekn. bertemu dgn bermacam2 org n bermacam2 ragam. mengenali yg lbey tue dan yg lbey mude. bermacam2 aktiviti dan bermacam2 pengalaman. semuenye manis. lbey manis bile mengenali ahli2 grup 'specialist' yg sporting dan amat cool. kamu semue mmg best! =)

7 julai 2009, pagi, ditugaskn tuk menjage taaruf kit. sejam lbey di situ, mndapat berite yg kurang menggembirekn dari charimah. jd, tindakan yg diambil, langsung tidak berpaling ke belakang. tidak mau kejadian pd hari persediaan tuk taaruf berulang lagi. petang, ditugaskan menjage checkpoint di mahalah. berborak bersame parents di situ tuk menghilangkan bosan. hari2 seterusnye, terus melakukan kerje2 specialist bersame ahli2 yg lain. kerje bersame tawe.

9 julai 2009, selesai suda. lege dan gembire. semue berjalan dengan lancar. dapat makan blueberry cheese cake dan big apple pade hari tertentu. terime kasih kepade yg bermurah hati. terime kasih kepade charimah jue sbb lahir pd hari itu. alasn yg kuat tuk kami dapat mkn kek. hehehe!=)

10 julai 2009, tido dgn gembire.bersame2 azy, zakiah n k.zati menyiapkan sedikit keje. petangnye dibawe k.zati ke pasar malam. dapat beli jegoung!=p dapat juge usha ikan yg diberi name nobimon di situ.malam, sekarang, waktu, jam, dan saat ini, sedang mengonlinekn diri bersame2 azy dan zakiah. sebntar td, membace semue blog sehingge terbace blog yg xptot dibace (sengaje bace sebenarnye). maka, xdpt ditafsir perasaan bler membace blog itu. "kalo jd pape ak xnk tanggung", ayat dr zakiah, "cari pasal, mengade2", dr azy. dan yg terbaru, menerime pukulan di belakang drpd charimah yg entah muncul dari mane. mmg xpatot dibace tp diri ni cume nk tau. yg pasti sekarang xtau ape yg dirasai. selagi lacrimal gland x memainkn peranannye, bermaksud ak makin tabah!=)

"ko jgn lembut ati" kate2 dari zakiah. "anak bongsu mmg cmni ek??" kate2 dr kwn2 yg mengenali. dan juge "oh...patut la...." ni yg paling slalu ak dgr bler mereke tau aku anak bongsu.
jd, sekarang tgh beruseha tuk tidak lagi menerime komen2 sebegitu daripade sesiape pun. harapan tinggi tol!=p ape2 pun, 9 hari yg dilalui amat menggembirekn walopun sedikit meletihkan =)

Sunday, July 5, 2009

buntu kukire

di hadapanku - nabil abas bersame compaqnyer
- mujahid amar bersame mac nyer
di belakangku - komiti2 special task yg berjaye sdg membuat tag
haisy~ kebuntuan. perlu jd mc tuk 3 event pd mulenye tp syukur mnjadi 2.
sekarang - sedang mengarang tuk mnjadi mc berjaye. poyos!
sedang kebuntuan ayat~~~~

Monday, June 22, 2009

no title =)

semalam aku sampai d lcct tepat jam 7 pm. kemudian menunggu abg jan tuk mengambilku pulang. kelaparan sebanarnya. jadi, sebelum pulang ke rumah, brenti sebentar di gerai makan . aku mkn nasi goreng kampung n telor mete. menu fevret jika berada di kuantan. sebelum itu kami berenti di masjid klia untuk sempurnakn perintah Tuhan. sampai saja di rumah, mengagihkan sedikit barang dan teros mndi lalu melelapkan mata. bangun subuh tepat 6.30 am n sambung tidurku smpi 8.30 am. bersiap2 untuk bertemu rumate tercinta di kl central. ada beberapa agenda ingin dilakukan bersama. maaf rumeteku kerna lambat. ttdi mmg sush tuk dapatkan teksi. maka, abg jan menghantarku ke kl central dgn motor. 1st time ak g kl central nek motor. tepat 11 am jmpa dy di sana. teros memulakan langkah ke 'loyat'. mau membeli batery handphone katanye. kemudian meronggeng2 di sg wang n trus berjalan menuju pavilion. maka, byk lah gambo2 yg diambil n bnda2 merapu yg dilakukan bersama. smpi je d sana, perut berkeroncong. sudah 12 lbey rupanye. aku tak sarapan pagi tadi. berpusing di food court. dari satu gerai ke satu gerai. akhirnya kami memilih tuk makan dr gerai thailang. poyo jek. hahaha!! kemudian sambung meronggeng2. sebelum itu, telah membeli special gift 2 my sister. sok mau pos kepadanye. tunggu ye kak. =) aku makan bihun tomyan n dy makan ns goreng thai special. kenyang! kemudian, masing2 mau mncari atm. malangnye tidak kami temui. apa yg dijumpai adalah RED BOX kegemaran dy. buat pengetahuan semua, kami berdua mengalami batuk2 n selsema yg berpanjangan. tapi tidak menghalang kami drpd join venture jd penyanyi. hak3! maka, byk lah lagu yg dinyanyi oleh kami berdua. dari lagu melayu ke lagu inggeris kembali ke lagu melayu dan seterusnya. maka, sekarang aku ketiadaan suara. boleh la dikatakn ni sempena celebrate birthday dy =). kemudin terase was2 dgn bayaran di situ maka kami pun melangkah keluar. mencari surau tuk solat asar dan terjadi benda2 pelik kepadaku waktu di surau itu. dah la nk masuk surau pun salah jalan =p. dy hanya ketawa melihat gelagat aku di surau. kuang asam punye rumate!=p kemudian keluar dr pavilion dan terus cr atm. kemudian menggerakkn diri ke mcd. lame kot tak makan mcd. huk3! tepat pukul 5.40 pm, kami bergerak ke kl central. membali sedikit barang di guardia dan berpisah. thanx to my rumate for the bestest date ever =). saye sayang kamu...mmmmuuuaaahhh!!=p jd, sekarang aku mau bersiap tuk ke duta. mau kembali ke kampung tuk berjumpa ayah tersayang. tak lupe juge umi. hik3!=p

~2 be updated~